1.2.2012

נבל ברשות הדמוקרטיה

לא שהפוליטיקה שלנו מצטיינת בדמוקרטיות יתר, סקירה קצרה מגלה שרשימותיהן של שתי מפלגות גדולות לכנסת נקבעות ע"י אדם אחד, הרב עובדיה בש"ס ואביגדור ליברמן בישראל ביתנו, ונראה שגם יאיר לפיד צועד בעקבותיהם. אבל עם כל הכבוד לשלושת גדולי הדור הללו, המקום הראשון בהתנהגות אנטי-דמוקרטית שייך לדעתי למשה פייגלין. פייגלין נדחף למפלגה לא לו, ואיך שלא מסתכלים על זה היא פשוט לא לו. הוא יכול לנופף עד מחר בסיסמאות כמו "דרך הליכוד המקורית", אבל אלה רק מסתירות את האמת הפשוטה, והאמת הפשוטה היא שהבחירה של פייגלין בליכוד נעשתה משיקולים פרטקטיים נטו. פייגלין ניצל את החולשות של הדמוקרטיה כדי לתת ביטוי לאידיאולוגיה שלו. הוא בחר בסוס מנצח, "מותג חזק" במונחים מסחריים, ועכשיו כל מה שנותר זה רק להפיל את הרוכב. זאת האמת הפשוטה וכל היתר אידיאולוגיה שלאחר מעשה. הדרך של פייגלין היא הרבה יותר ממניפולטיבית, זו דרך של חוסר כבוד וחוסר הכרה כנה בדעותיהם של אחרים. הדרך הזו מביאה לשיאים חדשים את טרמינולוגית ה"כיבוש" שהיתה (ולצערי נראה שעדיין) רווחת, או לפחות קיימת, בציבור הדתי-לאומי: "כיבוש התקשורת", "כיבוש הפוליטיקה", "כיבוש בית המשפט", האידיאולוגיה מקדשת את כל האמצעים, כיוון שהאמת אצלי ורק אצלי, כולם טועים, הם פשוט עוד לא יודעים את זה, אבל אל דאגה, זה רק עניין של זמן עד שהם יבינו שהם טועים, ועם הנצח לא מפחד מדרך ארוכה. "האמת האמונית" הטהורה והצודקת מכשירה את השקר הגדול שנעשה בדרך, והדרך הפייגלינית היא פשוט שקר. אחוז לא מבוטל מהמצביעים לפייגלין אינם מצביעים לליכוד בבחירות הכלליות. כך בוודאות היה בעבר, ואני מניח שהתופעה עדיין שכיחה. גם אם פייגלין הצליח לשכנע את עצמו שהוא אידיאולוג ולא פרקטיקן (ולמי ששכח, באחת ממערכות הפריימריז האחרונות גם הוא "שקל את דרכו בליכוד" לאור התוצאות הנמוכות), גם אם זה נכון, הרי שרוב תומכיו באו לליכוד בגללו ובשבילו. הם אינם מזדהים עם האידיאולוגיה של הליכוד ובטח שלא רואים בו בית.

אבל הציבור לא טיפש, ולכן הדרך של פייגלין לא תצלח. אני מעריך שהוא לא יצליח לטפס גבוה יותר ממה שכבר הגיע, הקיפאון במצבו יבריח את המתפקדים שקפצו על העגלה הנוסעת ברגע שהיא תעצור. נכון, עם הנצח לא מפחד מדרך ארוכה, אבל גם לסבלנות שלו יש גבול, ברוך השם.



ובלי שום קשר - שיר:


נופי ארץ מישור מתרחקים, מתקמטים

קסטינה, מסמיה, כנות

והרים מרצדים, מתמרקים, מתיירקים

בדרך אל תל-כל-פיות-פונות

המסילה מפותלת, היום היא עולה

רק אתמול בה ירדתי

עיני עצומות

אל שדות ארטישוק ובתים ישנים

וישיבה בעלת חלונות

כן, אפשר, מתברר, להכות שורשים

גם בארץ מישור, בלי גבורת הטרשים

ואפשר גם ללהוט, בחבלי ארץ hot

הן אפשר גם בעמק ולא רק בהר

ועכשיו זה נגמר

ומחר

2 תגובות:

  1. מתן יקירי,
    א. תוחזר פינת "בלעדייך" לאלתר!!!!!111
    (שים לב ל-111 בסוף, זה חלק אינטרגלי מהתגובות לפינה...)
    ב. לענ"ד (ואסתור אותה בסעיף הבא, ככה זה עם דעות עניות) יש בעיה מוסרית רק עם מצביעי פריימריז שאינם מצביעים למפלגה. כל עוד מצביעי הפריימריז של פייגלין מצביעים לליכוד בבחירות, אין עם זה שום בעיה מוסרית. מי קבע שחברי מרכז הליכוד הישנים הם יותר ליכודניקים מאנשיו של פייגלין? דא עקא (או, לחלופין, המזל הגדול הוא) שאם פייגלין ישתלט על הליכוד אז כנראה שבבחירות הליכוד תהפוך למפלגה קטנה.
    ג. (והרי הסתירה) במצב העניינים הנוכחי (ובניגוד להתבכיינות הקבועה נגד המפלגות הקטנות) הפריימריז במפלגות הגדולות משפיעים על מדיניות הממשלה הנבחרת הרבה יותר מאשר הבחירות הכלליות. לכן אולי זו אפילו חובה דמוקרטית להשתתף בפריימריז.
    מורג

    השבמחק
    תשובות
    1. מבחינת המוסר הטהור אתה אולי צודק, ודי בזה שמצביעי הפריימריז מצביעים למפלגה (אם כי, כאמור, אני מטיל ספק גם בזה), אבל יש כאן בעיה אמיתית שלאחרונה קיבלת לה אישור בדברים שכתב מוטי קרפל(!), והיא שרוב מוחלט של מצביעי פייגלין הם אנשים שהוא ייבא לליכוד. כלומר שהם לא ליכודניקים, הם שם בגללו ובשבילו, אם ילך גם הם ילכו, מה שהופך את ההצבעה שלהם ללא מוסרית.
      למען ההגינות אני חייב להוסיף שקרפל כתב שבפריימריז האחרונים (ורק האחרונים) פייגלין חדר גם לקהלים אחרים בליכוד. אבל זה לא משכנע ואכמ"ל.
      ובמקום לכתוב לי תגובות אולי תבוא כבר לשתות קפה?

      מחק